De Vier Stappen van Onderhoud
Wij hanteren de volgende vier stappen om onderhoud in te richten.
Een kernprincipe binnen Maintenance Control is de systematische indeling van onderhoud in vier stappen:
1. Kenmerk van object
– De basis van elk onderhoudsconcept is het karakteriseren en specificeren van een object of systeem. Het is belangrijk dat elk object of systeem is geïnventariseerd en een specifiek kenmerk krijgt toegewezen om onderhoud mogelijk te maken. Een kenmerk wordt door SAP als ‘functieplaats’ aangeduid.
2. Stuklijst van componenten
– Een ‘stuklijst’, ook wel Bill of Material (BOM) genoemd, bestaat uit een gestructureerde lijst van onderdelen waaruit een object of systeem bestaat. Het bevat gedetailleerde informatie zoals beschrijvingen, hoeveelheden en technische specificaties van componenten, onderdelen en materialen.
3. Type onderhoud
– Onderhoudstype bestaat uit verschillende aanpakken zoals predictief, preventief GAO, TAO of SAO (ook wel reactief onderhoud genoemd). Het bepalen van de juiste aanpak is afhankelijk van risico’s, condities, levensduur, prestaties en toepassing van een component, object of systeem. Organisaties gebruiken doorgaans hulpmiddelen zoals criticaliteitsanalyse, Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) of stroomschema’s om onderhoudstypes te bepalen.
4. Onderhoudsmaatregel
– Onderhoudsmaatregelen worden uitgevoerd om risico’s, faalvormen en faaleffecten te mitigeren om de prestaties en levensduur van een component, object of systeem te verlengen. Een onderhoudsmaatregel omvat onder andere een omschrijving van maatregelen, inhoud van werkzaamheden en frequentie van uitvoering. Deze maatregelen worden overgenomen in taaklijsten om het betreffende onderhoud uit te voeren.